Om Fritøsen


Maria Louise Arvidsson

fritoesen_portrait_mla_3
Jeg er uddannet designer fra modelinjen på Kolding Designskole og har som sådan en noget anden baggrund. At lave mad, blev noget jeg gjorde sideløbende og som et supplement til arbejdet som selvstændig designer.

Jeg tænker ekstremt meget på mad og min glæde ved at lave mad er bare vokset og vokset. Idag arbejder jeg ikke længere som designer, men er ansat til at lave mad på Rudolf Steinerskolen i Århus og så arbejder jeg freelance med mad ud af huset ved siden af.

Min motivation for at lave siden og bloggen her er min glæde for mad. Jeg vil primært lægge billeder ud af det mad jeg selv laver og også forsøge at lave opskrifter til nogle af billederne og så vil der også blive lidt inspiration fra oplevelser jeg ønsker at dele ud af/steder jeg gerne vil anbefale.

Den er samtidig tænkt som en portfolio til dem der kunne være interesserede i at bruge mig til et arrangement/ en fest.

Værdier

Det værste jeg ved er at blive mæt af dårlig mad!

At spise noget som ingen har gjort sig umage med at lave: mad uden energi, glæde og som ingen er stolte af.
Mad bliver ikke fantastisk af at være kompliceret eller være lavet af dyre ingredienser!

Mad bliver fantastisk, når det laves med kærlighed og nysgerrighed.

Min mad er alt andet end rå, nordisk og minimalistisk. Ikke fordi det ikke også er skønt; jeg egner mig simpelthen bare ikke til at følge den slags dogmer og regler.

Det der inspirerer mig og den mad jeg selv elsker at lave og spise, er mad fuld af farver, dufte, smag og kontraster.
Jeg henter inspiration fra mange forskellige steder som det italienske, spanske, franske, tyrkiske og arabiske køkken, som jeg gerne blander med mere nordiske traditioner og råvarer.

Og så brænder jeg for at ophøje rester til nye retter – at forstå at alt kan genbruges og sagtens kan være mindst ligeså lækkert, som noget der er lavet fra bunden og efter en streng opskrift!

Mad skal være sjovt at lave og opskrifter skal aldrig følges så slavisk, at man ikke tør skifte en ingrediens ud med en anden og lade fantasien og lysten være med når man laver mad!

Selskaber

Jeg har lavet en del buffeter ud af huset – ofte efter et overordnet tema.

Det kunne eksempelvis være arabisk inspireret og kunne indeholde alt fra: Tabule med urter, abrikoser, nødder. Filotærter med gedeost, mynte og squash. Pistaciedip. Arabiske kødboller. Knækbrød med spidskommen. Filodejs cigarer med feta. Pretzel med kommen. Harissa med ristede walnødder, grillet peber og mynte. Te/mandellagkage med friske abrikoser, mango og youghurt osv.

Eller italiensk: langtidbagt svinenakke i mælk, smør og salvie. Frittatta med kartofler, græskar og nye løg. Melanzane parmegiano. Caponata med aubergine, squash, peberfrugt, rosiner og pinjekerner i sur/sød tomatsauce med kanel. Polenta med urter og parmesan. Hvedekerner med grillet grønt. Panna cotta med frugt og hjemmelavet kaffesirup.

Eller spansk ala:
Tortilla med aubergine og kartoffel. Kold mandelsuppe med hvidløg. Spanske kødboller i krydret tomatsauce. Fritteret manchego med honing. Champignon i sherry med hvidløg og persille. Aubergineruller med gedeost og urter. Brød med grillede grøntager og sauce picante. Gratinerede blåmuslinger. Pimientos de padron. Appelsinsalat med paprika og sorte oliven. Creme caramel.

Du er altid velkommen til at kontakte mig vedrørende mulighederne for dit næste arrangement, event, fest …